torsdag 13 december 2012

Recension: S. Abulhawa

Författare  - Susan Abulhawa

Titel - Morgon i Jenin

Originalets titel - Mornings in Jenin

Översättare - Niclas Nilsson

Utgivningsår - 2010

Förlag - Norstedts

 
Första gången jag hörde talas om denna roman var i TV4:s gomorronprogram. Det var Bob Hansson, konstnären, som hade tagit med sig denna bok till studion såsom en sak han kunde rekommendera. Han talade sig verkligen varm för boken och jag blev nyfiken, såklart, och tänkte att den boken måste jag läsa.
Nu har jag gjort det.
Och boken är inte så bra som Bob Hansson sa - den är bättre! Mycket mycket bättre!
Detta är en helt enkelt fantastiskt bra bok och bland det bästa jag någonsin läst. Språket i boken är som en smekning. Vilken vokabulär! Vilken beskrivning av gestalterna och omgivningarna!
Sagolikt!
Boken handlar om släkten Abulheja och främst då kvinnan i en syskonskara på tre: Amal. Hon är på besök i sin barndoms hemstad Jenin på Västbanken tillsammans med sin dotter Sara då Israel, helt oväntat och oprovocerat, gör en våldsam räd in i det palestinska flyktinglägret. Stora delar av lägret jämnas med marken och hon slungas tillbaka i tiden, till 1967 och tiden för sexdagarskriget då hennes egen far dödades, hennes bror gick under jorden och hennes mor slöt sig inom sig själv av sorg och förtvivlan. En av hennes två bröder rövas bort av en israelisk soldat när barnet är sex månader gammalt. Den israeliske soldaten stjäl helt enkelt ett barn och överlämnar det till sin hustru som så innerligt önskar ett barn, men inte kan få egna. Åren går och det "israeliska" barnet växer upp och konfronteras så småningom med sin palestinske bror.
Denna bok, detta drama, är Amals egen berättelse om släkten Abulhejas skiftande levnadsöden och en ofantlig hyllning till den besynnerligt starka, men ordlösa kärlek, som får släkten att hålla ihop under fyra generationer trots svåra förluster och mödosamma umbäranden. I boken finns också ett släktträd som på ett detaljerat sätt hjälper till att hålla reda på alla namn som förekommer. 
Språket, de mjuka behagliga ordslingorna, beskrivningarna, som lägger sig som bomull runt hjärta och hjärna; intrigen; dialogen; karaktärerna - inte ett enda svagt ögonblick.
Denna bok är fulländad och öppnade upp ögonen på mej och gav mej en vidare förståelse av den pågående konflikten mellan Israel och Palestina.
Läs den och du kommer att förstå vad jag menar!

Betyg: !  !  !  !  !  !  !  !  !  ! (10)

 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar